Web Toolbar by Wibiya

Follow me down to Maramu'

De cateva zile vorbisem cu Sergiu si pusesem la cale sa facem impreuna o tura de 1 mai. Cum vremea a fost putin capricioasa, am lasat alegerea traseului pana in ultima secunda, dar am fost foarte inspirati in alegerea traseului.

Bine inteles ca dimineata la ora 8, cerul se innoreaza brusc si trage o aversa sanatoasa de ploaie. Ne intelegem sa stam in stand by inca putin si sa amanam ora plecarii de la 9:30 cu o ora, care in final s-a facut 11:00. Si cum o plimbare frumoasa incepe cu o amintire memorabila, snurul din cauciucul spate al lui Sergiu a fost la cura peste iarna si a slabit. Incet dar sigur, roata scapa putin aer. Plecam din Apahida cu gandul ca pana la Dej gasim o vulcanizare sa ii schimbe snurul, noroc care nu ne ocoleste si rezolvam problema.

IMG_0002 

De la Dej o luam spre Beclean, apoi spre Salva. Peisajul de pe valea Somesului Mare e foarte frumos, mai ales acompaniat de un drum proaspat reabilitat. De la Salva intram pe valea Salautei si incepe o ora si un pic de scuturat, zburdand peste peticele numeroase. La Dealul Stefanitei peisajul se schimba, marcand trecerea in faimosul Maramures. Pentru cateva sute de metri, spre nord se vad piscurile inca inzapezite ale Muntilor Tibles, iar apoi pe coborarea spre Moisei frumosul Pietros al Rodnei. Cu atentia furata de drumul prea bun nu ma gandesc sa opresc si sa imortalizez privelistea superba.

Din Viseul de Sus avem parte doar de asfalt bun pana la Sighet. Se vede ca este o zi de luni, fiind mult mai putina lume pe strada decat intr-o zi de weekend si observam multa lume care munceste in ciuda zilei de 1 mai. Dupa Petrova, drumul trece printr-un mic pas si in stanga se observa Muntii Maramuresului, si ei acoperiti inca de zapada. Traseul serpuieste hipnotic printr-o frumoasa padure de foioase si de undeva dintr-un neuron trezit din somn incepe sa se auda melodia Anteniei - Marabou, remixata glumet cu versurile "Follow me down to Maramu".

Dupa o scurta pauza de masa la Sighet, mergem spre Sapanta unde vizitam destul de scurt Manastirea Peri si Cimitirul vesel. Continuam sa inaintam putin cu Tisa, observand cat de aproape e Ucraina, iar apoi traversam Muntii Oas. In zona Certeze ne minunam de kitchul arhitectural, intrecut cu greu doar de cateva localitati mai de prin sud.

IMG_0006 

IMG_0010 

IMG_0013 

IMG_0014 

IMG_0016 

IMG_0018 

IMG_0015 

IMG_0019 

IMG_0020 

IMG_0021 

IMG_0022 

De la Baia Mara mergem spre Jibou si Sanmihaiu Almasului, incercand sa evitam aglomeratia de pe Dej - Cluj si traversarea orasului, intrand din Cluj dinspre Zalau (nu ne-a iesit). Facem o ultima oprire dupa ce traversam Somesul in  zona Ciocmani, pe cand soarele se apropie deja de apus.

IMG_0033 

IMG_0025 

IMG_0029 

IMG_0032 

IMG_0035 

IMG_0034 

IMG_0038 

IMG_0024